جشنواره غذا

festival

معرفی ماه رمضان

رمضان، نهمین ماه تقویم هجری قمری، ماه پراهمیتی برای مسلمانان است. در این ماه، عمل روزه‌داری، به‌عنوان امر واجب دینی، اهمیت ویژه‌ای برای مسلمانان دارد. در قرآن، کتاب مقدس مسلمانان، جز ماه رمضان نام هیچ یک از ماه‌های دیگرِ تقویم هجری قمری، ذکر نشده است و این موضوع، نشان‌دهنده برجسته‌بودن این ماه در دین اسلام است.

جالب است بدانید، مسلمانان کنار روزه‌داری در ماه رمضان، اعمال توجه‌پذیری انجام می‌دهند؛ اعمالی از قبیل قرائت قرآن، اعتکاف در عبادتگاه‌ها، کمک به نیازمندان، دعا و توبه از گناهان و درخواست بخشش از پروردگار.

از آنجا که سال تقویمی مسلمانان، یازده روز کوتاه‌تر از تقویم میلادی است، ماه رمضان و آداب روزه‌داری هر نُه سال در فصلی متفاوت اتفاق می‌افتد. این تغییر فصلی، تجربه روزه‌داری را برای مسلمانان در طول عمر خود، متفاوت می‌کند.

رمضان از نگاه فرهنگ

در دین اسلام، رمضان بیش از ماه روزه‌داری، فرصتی برای تزکیه نفس است. مسلمانان تلاش می‌کنند تا از این فرصت به‌عنوان زمانی برای تفکر، عبادت و انجام کارهای خیر بهره ببرند. در اسلام، ماه رمضان فراخوانی برای تأمل در عمق وجود و پالایش نفس از آلایش‌هاست. این ماه، بیش از هر چیز، مسیری برای تقویت پیوندهای اجتماعی و افزایش روحیه بخشش و محبت است. آداب رمضان نشان می‌دهد که زندگی نه‌فقط بر ترقی فردی، بلکه بر همدلی و کمک به دیگران بنا نهاده شده است. روزه‌داری، عملی فراتر از ترک غذا و آب، به ما یادآوری می‌کند که برای درک رنج دیگران، باید خود را در موقعیت آن‌ها قرار دهیم. رمضان، ماهی است که به ما اجازه می‌دهد تا با نوشتن برگ جدیدی از زندگی، بهترین نسخه خود را شکل دهیم؛ نسخه‌ای که هم به خود، هم به جامعه و محیط اطرافمان نیز خدمت می‌کند.

رمضان از نگاه تغذیه

در طول تاریخ، بشر به‌دلایل مذهبی، پزشکی یا کمبود منابع غذایی روزه گرفته است. روزه‌گرفتن، یکی از قدیمی‌ترین سنت‌های شفابخش محسوب می‌شود؛ حتی بقراط پرهیز از غذا و نوشیدنی را برای برخی بیماران توصیه می‌کرد. امروزه «رژیم فستینگ» از طرف رژیم‌درمانگر‌ها برای برخی از افراد، به‌ویژه افرادی که نیاز به کاهش وزن دارند، توصیه می‌شود؛ در آیین اسلام نیز روزه‌داری در ماه رمضان، بدون درنظرگرفتن تفاوت‌های جزئی، شبیه به رژیم فستینگ شانزده‌هشت است. بسیاری از مطالعات، اثرات روزه‌داری ماه رمضان را از جنبه‌های مختلف متابولیک و سلامت انسان، مانند سیستم ایمنی و ترشح هورمون‌ها ارزیابی کرده‌اند. اثرات مثبت روزه‌داری بر بدن، با رعایت درست اصول تغذیه‌ای در ماه رمضان امکان‌پذیر است.

مطالعات گزارش کرده‌اند کلسترول تام (TC)، کلسترول بد (LDL)، کلسترول خوب (HDL) و سطح گلوکز خون بعد از ماه رمضان نسبت‌به قبل از این ماه، بین زنان و مردان بهبود یافته‌اند. همچنین، کاهش احتمالی استعمال دخانیات، میان سیگاری‌ها کاهش TC و LDL، بهبود کنترل گلیسمی و بهبود سیستم ایمنی را نشان داد. ماه رمضان و روزه‌گرفتن، بدن را به کمترخوردن عادت می‌دهد؛ سیستم گوارش، فرصتی برای استراحت پیدا می‌کند و معده به‌تدریج کوچک می‌شود. در نتیجه، اشتها کاهش می‌یابد و معده می‌تواند راحت‌تر با رژیم‌های غذاییِ متداول همراه شود.

اوقات شرعی

جمعه۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

سوالات متداول

نکات تغذیه‌ای ماه رمضان